Identity Clinic, 0728 000 011, 0728 000 012, office@identityclinic.ro

Dinţii impactaţi

Dintii impactati

Dinţii impactaţi sunt dinţii al căror proces de evoluţie a fost blocat. Dinţii impactaţi se caracterizează printr-o aglomerare a dinţilor care lasă spaţiu insuficient pentru erupţia unui nou dinte. Molarii de minte sunt exemplele potrivite de dinţi impactaţi deoarece sunt ultimii dinţi care trebuie să erupă.

Specialiştii atrag atenţia că apariţia dinţilor impactaţi nu poate fi prevenită, dar pot fi evitate cariile printr-o igienă orală corespunzătoare.

Complicaţii 

Dinţii impactaţi
 pot determina apariţia unor complicaţii cum ar fi distrugerea rădăcinilor dinţilor vecini. De asemenea, pacienţii cu dinţi impactaţi se pot confrunta cu boli periodontale, cu cariichisturi sau tumori şi chiar cu îngrămădirea altor dinţi în gură.

Măseaua de minte
 înseamnă oricare dintre cei patru molari, care apar între vârsta de 18 şi 22 de ani. Persoanele adulte pot avea mai mult de patru măsele de minte, şi în acest caz vorbim de existenţa dinţilor supranumerari.

Pe măsură ce se dezvoltă, măselele de minte afectează şi alţi dinţi, aceştia devenind impactaţi. În acest caz, este necesară înlăturarea unei măsele de minte printr-o intervenţie chirurgicală minoră. Aceasta presupune incizarea gingiei, tăierea dintelui şi înlăturarea osului. În funcţie de dificultatea procedurii, se recurge la un anestezic local, sedare intravenoasă sau anestezie generală.

Clasificare 

Clasificarea dinţilor impactaţi se face în funcţie de felul în care aceştia sunt sau nu prinşi în osul maxilar. Dacă măselele de minte se regăsesc complet în osul maxilar vorbim de impactare osoasă, iar atunci când măseaua de minte a erupt din os, dar nu şi din gingie are loc impactarea în ţesuturi moi. La un număr mic de oameni, apar chisturi şi tumori în jurul acestor tipuri de dinţi impacţii fiind necesară intervenţia chirurgicală.

Semne şi simptome

Un prim semn de dinţi impactaţi este erupţia parţială. În acest caz măseaua nu poate erupe complet din gingie, iar dintele se extinde sub suprafaţa de muşcătură. Astfel  se formeaza o pătură de ţesut moale numită operculum. Dinţii acoperiţi de operculum sunt mai greu de curăţat cu peria de dinţi. De aceea se folosec tehnici adiţionale, cum ar fi seringa de plastic fără ac pentru a spăla dintele cu jet de apă sau cu peroxide de hidrogen.

Alte simptome ce pot apărea sunt tumefierea şi roşeaţa gingiei în locul de erupţie, dificultate în deschiderea guriimiros urât şi gust neplăcut în gură, dar şi durere care se poate resimţi în întreaga mandibulă sau în gât.

Tratament 

Tratamentul recomandat în caz de operculum este extracţia măselei de minte. De asemenea se poate recurge la înlăturarea operculului printr-o intervenţie denumită operculectomie.

Extracţia măselelor de minte se realizează din două motive. Primul este acela că dintele este impactat şi va deveni problematic din cauza resturilor alimentare. Cel de-al doilea motiv se referă la malaliniamentul care se proiectează în limbă sau obraz, determinând durere.

Mai multe informaţii puteţi afla de la specialiştii iDentity Clinic.

Clinica stomatologică iDentity este orientată către sănătatea pacienţilor săi, având servicii personalizate pentru fiecare  dintre ei. Clinica oferă servicii clinice de înaltă calitate, tehnologie stomatologică de ultimă oră, profesionişti dedicaţi nevoilor pacienţilor. Totul într-un mediu prietenos şi reconfortant. Atenţia pentru detalii îmbunătăţeşte calitatea actului medical. De aceea, echipa iDentity Clinic se specializează continuu pentru a oferi servicii de calitate pacienţilor şi pentru a obtine rezultate de exceptie.

Did you like this? Share it!

Call Now Button