Identity Clinic, 0728 000 011, 0728 000 012, office@identityclinic.ro

Igiena orală la copii

 Igiena orala copii

Igiena orală este esenţială, mai ales în cazul cabinet de stomatologie copii este si ea esentiala.

Igiena orală a nou-născutului

Viitoarele mămici trebuie să acorde o atenţie deosebită alimentaţiei în timpul sarcinii. Iar asta tocmai pentru a oferi fătului toate vitaminele şi mineralele de care acesta are nevoie pentru a se dezvolta. De astfel de vitamine şi minerale au nevoie şi dinţii aflaţi în procesul de formare.

Totodată, viitoarea mamă nu ar trebui să aibă probleme stomatologice netratate pentru a evita apariţia unei infecţii în timpul sarcinii şi transmiterea acesteia la făt. Odată adus pe lume, deşi este încă foarte mic, copilul are nevoie de o igienă orală adecvată.

Orice mamă şi orice părinte trebuie să ştie, că deşi bebeluşul nu are dinţi în primele luni de viaţă, totuşi are nevoie de îngrijire. Gingiile nou-născutului, limba şi ţesuturile din cavitatea bucală trebuie şterse atent şi cu mişcări uşoare, de câteva ori pe zi.  Astfel, bacteriile rămase în cavitatea bucală după alăptare vor fi îndepărtate, iar riscul ca micuţul să dezvolte în viitor afecţiuni dentare sau gingivale este mult mai redus.
De asemenea, nu este recomandată adormirea bebeluşului cu biberonul sticlei de lapte în gură.

Igiena orală a copilului după apariţia primilor dinţi

Odată cu apariţia primului dinte, la vârsta de şase luni, măsurile de igienă orală a copilului trebuie accentuate. Este bine ca la această vârstă părintele să îşi ducă micuţul la un medic specialist stomatolog pentru o evaluare primară şi pentru stabilirea unei predispoziţii la afecţiuni dentare.

Curăţarea dinţilor se va face în continuare cu ajutorul tifonului înmuiat în apă. La împlinirea vârstei de un an, este bine să se facă un nou control stomatologic. Intrucât copilul are mai mulţi dinţi crescuţi la această vârstă, iar specialistul poate vedea mai bine dacă există anumite defecte dentare.

Tot cu vârsta de un an se poate începe perierea dinţilor copiilor cu ajutorul unor periuţe moi şi mici. Atenţia părinţilor trebuie să fie sporită însă! Aceştia trebuie să aibă grijă să nu rănească gingiile micuţilor şi ca pasta de dinţi să nu fie înghiţită. Periuţa de dinţi trebuie schimbată din trei în trei luni.

Igiena orală a copilului după vârsta de doi ani

Spălatul pe dinţi şi prezentarea la medicul stomatolog trebuie menţinute şi după împlinirea vârstei de doi ani a copilului. După doi ani şi jumătate este recomandat ca părinţii să utilizeze şi aţa dentară în curăţarea dinţilor micuţilor. Aţa dentară nu trebuie lăsată la îndemână copiilor decât atunci când aceştia au crescut şi au învăţat cum să o folosească.

Pe de altă parte, evitarea pe cât posibil a utilizării în comun a tacâmurilor, a dormitului copilului cu biberonul în gură, a dulciurilor şi a expunerii la fumul de ţigară sunt câteva dintre cele mai simple metode de prevenire a cariilor la copii.

Alimentaţia joacă iarăşi un rol esenţial în dezvoltarea sănătoasă a dinţilor copiilor şi la prevenirea apariţiei afecţiunilor dentare.

Mai multe informaţii puteţi afla de la specialiştii iDentity Clinic.

iDentity Clinic este orientată către sănătatea pacienţilor săi, având servicii personalizate pentru fiecare  dintre ei. Clinica oferă servicii clinice de înaltă calitate, tehnologie stomatologică de ultimă oră, profesionişti dedicaţi nevoilor pacienţilor. Totul într-un mediu prietenos şi reconfortant. Atenţia pentru detalii îmbunătăţeşte calitatea actului medical. De aceea, echipa iDentity Clinic se specializează continuu pentru a oferi servicii de calitate pacienţilor şi pentru a obţine rezultate de excepţie.

Did you like this? Share it!