Identity Clinic, Sos. Bucuresti‐Ploiesti nr. 17, Telefon 0728 000 011

Coroanele dentare, între tratament medical și operație estetică

 

Coroanele dentare sunt lucrări de restaurare protetice care redau functionalitatea dintilor distruși.

Ele restabilesc forma, dimensiunea și funcționalitatea unui dinte. Pe lângă faptul că sporesc rezistența dintelui afectat, coroanele dentare au și un rol estetic. Dacă sunt bine executate și din materiale de calitate superioară, coroanele rezistă, practic, o viață.

Coroana dentară îmbracă fie un dinte existent, care a fost în prealabil șlefuit, fie un pivot care a fost implantat în osul gingival. Coroana este montată deasupra marginii gingivale, în zona vizibilă a dintelui, și este cimentată definitiv.

Coroanele sunt confecționate din din tianiu, zirconiu, material ceramic sau poțelan, materiale care îndeplinesc mai multe cerințe:

– sunt dure, rezistând forțelor de masticare,

– sunt compatibile cu țesutul uman,

– sunt estetic compatibile cu dinții naturali (în cazul materialului acrilic sau cel ceramic, precum și al porțelanului dentar).

IDentity Clinic, prima alegere pentru coroane, garantate 10 ani

La IDentity Clinic, execuția unei coroane dentare este în egală măsură o chestiune de natură medicală cât și una estetică.

La Identity Clinic acordăm o atenție deosebită luării amprentelor dentare cu ajutorul unui scanner 3D de ultimă generație, astfel încât noua lucrare să se potrivească perfect.

La Identity Clinic, o coroană are o garanție de 10 ani.

Când se impune o coroană dentară?

Montarea unei coroane dentare este necesară atunci când:

  • Tratamentul cariilor duce la îndepărtarea a mai mult de 50% din coroana naturală a dintelui;
  •  Structura dintelui necesită un plus de protecție, în urma tratamentelor endodontice de canal;
  • Un dinte fracturat sau ciobit nu poate fi restaurant cu ajutorul materialelor compozite (acrilic, ceramică, porțelan dentar);
  •  Se acoperă un implant dentar;
  • Se face o restaurare estetică se utilizează coroanele integral ceramice pentru o înfrumusețare a zâmbetului;
  • când se îmbunătățește aspectul unui dinte cu discromie sau anomalie de poziţie.

 

Care sunt  avantajele unei coroane dentare?

 

Cel mai mare avantaj al montării unei coroane dentare este că reprezintă o rezolvare integrală și de lungă durată a tuturor problemelor medicale și estetice ale unui dinte, fie că este afectat de o carie profundă sau o deteriorare a formei sau structurii sale. Coroana dentară, chiar dacă necesită îndepărtrea unei cantități semnificative din masa dintelui, îl păstrează „viu”. De asemenea, coroana redă în totalitate funcția masticatorie a dintelui, cu toate beneficiile asociate. Nu în cele din urmă, prin folosirea de coroane fizionomice (acrilic, ceramică sau porțelan) este refăcută integritatea dintelui de o manieră în care nimeni nu va putea observa o diferență între dintele tratat și ceilalți dinți din jur.

Coroane fizionomice sau coroane nefizionomice?

Coroanele fizionomice sunt confecționate din zirconiu, ceramică, porțelan dentar sau material acrilic al căror aspect este similar cu cel al dintelui natural.

Coroanele dentare din porțelan sunt estetice și perfect funcționale, transparența și transluciditatea materialului fiind identice cu cele ale dintelui natural. De asemenea, porțelanul nu îți pierde proprietățile fizice/chimice odată cu trecerea timpului, aspectul coroanei rămânând neschimbat.

La rândul ei, ceramica este o alegere potrivită pentru cei care doresc rezultate excepționale, fiind un material bine suportat de organism si un aspect natural, strălucitor.

Folosirea zirconiului a deschis o nouă eră în tratamentele stomatologice datorită proprietăților fizice (duritate, în special), chimice (rezistență la agenții corozivi) și biologice (bine suportat de țesuturile din cavitatea bucală) ale materialului.

Coroanele executate integral din ceramică sau porțelan, fără suport din zirconiu sau metal, sunt folosite cu precădere pentru dinții din față din considerente estetice și fizice (rezistență mai mică la masticație), în timp ce coroanele ceramice/porțelan pe suport de zirconiu sunt folosite pentru oricare dinte.

Coroanele din ceramică/porțelan pe structură din metal prețios (aur sau aur-platină) sau zirconiu sunt foarte rezistente, nu se corodează în timp și nu produc alergii și pot fi folosite pentru oricare tip de dinte sau măsea.

Coroanele nefizionomice sunt confecționate fie din metale nobile (aur, platină, etc.) sau din aliaje de metale nenobile. Coroanele din metal nobil sunt extrem de rezistente în timp, cele din metale nenobile având și avantajul prețului extrem de mic. Ele sunt folosite din ce în ce mai rar în restaurarea dentară datorită dorinței oamenilor pentru un “zâmbet natural”.

 

Aliaj din metal prețios sau porțelan dentar?

Pacienții aleg coroanele din porțelan dentar datorită aspectului natural, similar dintelui. Al doilea motiv pentru care pacienții aleg porțelanul dentar este duritatea și rezistanța materialului, senzația mușcăturii fiind extrem de apropiată de cea a danturii naturale.

Alți pacienți preferă însă coroane din aur sau alt aliaj prețios, pe motive estetice sau de modă.

 

Cât costă montarea unei coroane dentare?

În genere, diferențele de preț sunt determinate de materialele folosite. Coroanele metalice din materiale neprețioase reprezintă cea mai ieftină opțiune pentru recuperarea funcțională a unui dinte. De asemenea, folosirea acrilicului reprezintă cea mai ieftină opțiune pentru coroane fizionomice. Folosirea aliajelor de metale prețioase (aur, platina, etc.) reprezintă optiunea scumpă pentru coroane nefizionomice, iar porțelanul dentar varianta cea mai scumpă pentru coroanele fizionomice.

 

Cum se montează o coroană dentară?

Pe baza unei radiografii, doctorul stomatolog poate vedea dacă rădăcinile dintelui sunt sănătoase sau nu. Dacă răspunsul este nu, atunci se efectuează tratamentul endodontic, și abia după aceea se poate începe pregătirea dintelui pentru coroană.

Medicul stomatolog va îndepărta porțiunea deteriorată a dintelui și, prin șlefuire, va crea un bont dentar. Procedura, efectuată sub anestezie locală, este nedureroasă. Apoi se ia amprenta cu ajutorul unui scan 3D de ultimă generație, stabilindu-se dimensiunile coroanei. Coroana se produce în laboratorul de tehnică dentară sau cu sisteme CAD/CAM.

Până ce coroana definitivă va fi gata, pacientul poate purta una temporară. În fine, odată cimentată coroana definitivă, ea va fi șlefuită până se va potrivi natural la dantura existentă.

coroanele dentare

Did you like this? Share it!