Identity Clinic, 0728 000 011, 0728 000 012, office@identityclinic.ro

Avem un aparat dentar, cum procedăm?

Felicitări, ai decis că e momentul să pui ordine în dinții tăi și să-i aliniezi corespunzător, așa că ai fost la doctorul stomatolog care ți-a montat un aparat dentar. Devenit, de-alungul timpului, un simbol al adolescenților și tinerilor din întreaga lume, aparatele dentare nu mai sunt simple instrumente medicale ci adevărate accesorii de modă, cu forme și culori de-a dreptul extravagante și făcute din cele mai diverse materiale.

Cu toții știm, încă din prima zi de la montare, că aparatul dentar va fi purtat o perioadă de timp relativ lungă: un an, un an și jumătate dacă nu chiar doi ani și jumătate. Astfel, este esential să acordăm o grijă și mai mare felului în care ne îngrijim dinții în această perioadă.

Mai jos am pregătit “cele 10 porunci” (să le zicem, totuși “reguli”) pentru o igienă eficientă în perioada în care purtați un aparat dentar.

Regula numărul 1: Ne spălăm pe dinți după fiecare masă

Îndepărtarea resturilor de alimente după fiecare masă este obligatorie, căci ele ajută la înmulțirea rapidă a florei bacteriene în gură. Flora bacteriană poate duce la inflamarea gingiilor sau la apariția unor pete albe pe suprafața dinților – semn de decalcifiere – și nimeni nu vrea așa ceva.

Regula numărul 2: Seara și dimineața ne spălăm dinții mai mult și mai bine

Cu un aparat dentar în gură aveți nevoie de mai mult decât cele 30 de secunde uzuale, în care puneați un strop de pastă de dinți pe periuță și o plimbați rapid din stânga-n dreapta, cât să miroasă frumos.

Regula numărul 3: Schimbăm tehnica periajului

Tehnica periajului cu aparat dentar este diferită. În primul rând, aveți nevoie de o periuță moale. În al doilea rând, periuța trebuie ținută nu perpendicular pe dinți ci la 45 de grade, astfel încât perii să poată pătrunde și în spatele firelor aparatului. În al treilea rând, periajul nu se mai execută cu mișcări largi, ci mișcări scurte și energice, care permit perilor să intre în spatele firelor aparatului. Scurt, stânga-dreapta/dreapta-stânga și de la aparat spre marginea dinților, astfel încât să puteți scoate tot de sub firele lui. A, și două minute minimum, pentru fiecare aparat!

Regula numărul 4: Trecem la periuța electrică

Treceți rapid la o periuță electrică!

Regula numărul 5: Folosim ața dentară. Multă!

Până când o să dați aparatul dentar jos  – pentru acel zâmbet perfect! – probabil că o consumați sute de metri de ață dentară, și nu degeaba. Fiecare dinte în parte trebuie – și chiar TREBUIE – curățat foarte bine cu ață dentară, pe toate părțile și din toate părțile. O fi această operație mare consumatoare de timp, dar ea este absolut necesară. Treceți ața dentară printre toate spațiile libere dintre dinți și, cum spuneam, nu faceți economie de răbdare.

Regula numărul 6: Folosim periile speciale de curățare a aparatului dentar

În toate farmaciile se găsesc seturi de periuțe speciale pentru curățarea aparatelor dentare. Mici și flexibile, ele sunt de mare ajutor în menținerea aparatului dentar în perfectă stare de igienă. Atentie! Periile sunt de unică folosință!

Regula numărul 7: Împrospătăm rezerva de apa de gură

Apa de gură are un puternic efect antibacterian și va fi nelipsită din ședințele de igienă orală. Nu trebuie să vă mirare, căci substanța activă din apa de gură și-a început serviciul medical ca dezinfectant în cadrul intervențiilor chirurgicale. Atenție! Folosiea apei de gură nu înlocuiește nici periajul gentar, nici folosirea aței dentare și nici măcar a periuței pentru curățarea aparatului dentar.

Regula numărul 8: Investim în tehnologie: Irigatoarele de gură

Dacă nu aveți timp dar aveți (ceva) bani, merită să investiți în irigatoare bucale, care aruncă jeturi minuscule de apă sub presiune (pana la 90 de psi chiar!) care pot pătrunde și în cele mai greu accesibile zone din gură. Aparatele mai sunt cunoscute și sub numele de dușuri bucale și prețurile variază de la 100 de lei la 6-700 de lei, oferta fiind extrem de bogată.

Regula numărul 9: Dieta

Mai ușor cu chipsurile, ciocolata, prăji cu mult zahăr, băuturile acidulate (chiar și cele “diet”) și cu carbohidrații, “alimente” ce conțin substanțele care pot duce la apariția și dezvoltarea acelor “pete albe” de la pct.1.

Regula numărul 10: Mergem (mai) des la control

Nu trebuie uitat că (totuși) aparatul dentar este înainte de toate un dispozitiv medical care trebuie verificat și continuu ajustat de medicul specialist astfel încât la finalul perioadei de purtare să-și atingă scopul: un zâmbet perfect (și) fericit.

Did you like this? Share it!

Call Now Button