Identity Clinic, 0728 000 011, 0728 000 012, office@identityclinic.ro

Extracția dentară, o operație simplă pentru tratamente dentare complexe

Extracția dentară, o operație simplă pentru tratamente dentare complexe

Extracția dentară este una din cele mai obișnuite operații stomatologice și presupune îndepărtarea totală a unui dinte. Extracția dentară este considerată de stomatologia modernă drept o ”ultimă soluție” pentru înlăturarea durerii. Noi, la iDentityClinic, considerăm extracția dentară ca o etapă în cadrul unui tratament care are ca obiectiv final restaurarea integrității fizionomice și redarea zâmbetului pacientului.

Dr. Mihnea Nica
Dr. Mihnea Nica

Dr.Mihnea Nica, iDentityClinic: ”Dinții de lângă dintele compromis tind să migreze spre spațiul rămas liber în urma extracției acestuia, ceea ce poate crea un nou set de probleme. În aceste condiții, este indicat ca spațiul respectiv să fie rapid ocupat cu ajutorul unui implant dentar. Atunci când executăm o extracție dentară, nu trebuie să ne gândim doar la înlăturarea unui focar de infecție sau a unei surse de durere. Noi trebuie să avem în vedere aspectele disfuncționale ale unei danturi incomplete precum și aspectele estetice și de natură psihologică. Extracția este doar o etapă în refacerea stării de bine generale a pacientului, o dantură sănătoasă, completă și frumoasă. Un implant dentar este cea mai bună soluție pentru înlocuirea ”pe viață” unui dinte compromis.”

Când se impune extracția dentară?

Doctorul stomatolog poate recurge la extractia dentară atunci când dintele nu mai poate fi restaurat, când rădăcina nu mai se prinde corespunzător în țesutul osos, sau parte a unui tratament complex.

Complicatiile cariilor netratate la timp și corespunzător sunt cele mai des întâlnite cauze care duc la necesitatea extracției unui dinte.

Iată și alte cazuri în care doctorul stomatolog poate recomanda îndepărtarea unui dinte :

 • îndepărtarea dinţilor care prezintă fracturi ale coroanei sau a rădăcinii
 • îndepărtarea piedicilor din calea erupției unor dinți noi
 • îndepărtarea dinţilor care cauzează procese supurative
 • îndepărtarea dinților care nu pot fi reașezați prin tratamente ortodontice (malpoziții)
 • parodontoze
 • parte a unor tratamente de reconstrucție dentară complexă – implant dentar.

Care sunt etapele extracției dentare?

După ce medicul specialist a pus diagnosticul și a elaborat planul de tratament, urmează extracția. Extracția unui dinte presupune mai multe etape.

Mai întâi, sunt analizate în detaliu radiografiile astfel încât doctorul stomatolog să aibă o imagine clară a poziției rădăcinii dintelui ce urmează a fi scos. Apoi pacientul trebuie să-l informeze pe doctor despre starea sa generală de sănătate și anumite afecțiuni de care suferă precum diabet, afecțiuni cardio-vasculare (infarct miocardic, accident vascular in ultimele 6 luni, etc). De asemenea, doctorul trebuie informat cu privire la medicamentele pe care pacientul le ia pentru diferite afecţiuni cronice sau dacă are alergii la unii compuși chimici etc.

Urmează anestezia. La iDentityClinic, folosim cele mai bune anestezice si seringi cu ace atraumatice. De asemenea, folosim tehnica ”anesteziei  în pași” în care injecția pentru anestezia propriu-zisă este precedată de o anestezie locală, prin pulverizarea unui anestetic în zona de lucru. Sunt cazuri în care pentru înlăturarea stării de frică sau discomfort psihic, putem folosi și inhalosedarea.

Urmează extracția propriu-zisă, care poate dura între 30 de minute și o oră.

Ce trebuie să facem înainte de o extracție dentară?

Oricât de banală ar fi, extracția dentară este, totuși, o intervenție chirurgicală și trebuie pregătită ca atare. Înainte de extracție, pacientul NU TREBUIE SĂ:

 • consume alcool, cafea sau băuturi energizante;
 • să fumeze;
 • să ia alte medicamente decât cele prescrise de doctor.

De asemenea, este indicat ca să pregătim primele 2 mese post-operatorii, să rugăm un prieten să vină să ne ia de la cabinet (prietenul acela poate fi și UBER J ) căci condusul și antesteticul plus senzațiile post-operatorii nu fac casă bună.

Ce trebuie să facem după o extracție dentară?

Pentru a ne asigura o vindecare completă și rapidă este indicat să urmăm câteva sfaturi.

 • Ultimul pansament pus de doctor va rămâne pe locul extracției cel puțin 2 ore;
 • Dacă sângerările continuă, aplicăm pansamente sterile (se pot cumpăra de la farmacie) încă 2 ore;
 • Ne ținem cu sfințenie de tratamentul cu antibiotice prescris de doctorul stomatolog;
 • Dacă durerile persistă, putem apela la analgezice ușoare, așa cum ne-a fost recomandat de doctor;
 • Nu ”dăm cu limba” pe zona extracției și nu ”sugem” din zona extracției, riscul fiind de a îndepărta; cheagul de sânge ce s-a format și a întârzia, astfel vindecarea;
 • nu consumăm alcool, nu fumăm și nu bem băuturi energizante;
 • În ziua extracției, ne axăm pe o dietă semi-lichidă (supe pasate, piureuri de legume/fructe) la temperatura camerei.  În următoarele 2-3 zile nu consumăm alimente prea fierbinți sau prea reci;
 • Alimentele se mestecă pe partea opusă zonei de extracție și, până la vindecarea completă, evităm nucile, alunele sau alte alimente care riscă să intre în locul unde a fost rădăcina dintelui;
 • Igiena orală se va relua la 24 de ore de la extracție folosind soluţii antiseptice, clătind UȘOR, gura. Periajul dentar se va relua după 12 ore evitând zona de extracție;

Nu în cele din urmă, mergem la control exact în ziua în care am fost programați, și cu atât mai mult dacă au fost aplicate fire de sutură.  Acestea trebuie îndepărtate în cel mult 10 zile de la intervenție.

Pentru orice întrebare privitoare la tratamentele care presupun extracția unui dinte, nu ezitați  să ne contactați si specialiștii iDentityClinic vă vor răspunde cu promptitudine și compentență.

Did you like this? Share it!