Identity Clinic, 0728 000 011, 0728 000 012, office@identityclinic.ro

ORTODONȚIE

Care este vârsta ideală pentru montarea unui aparat dentar?

Care este vârsta ideală pentru montarea unui aparat dentar?

Vârsta de 7 ani este PERFECTĂ pentru un prim control ortodontic, căci în acest moment dantura copilului prezintă un mix de dinți de lapte și dinți permanenți. Tratamentele ortodontice nu înseamnă neapărat montarea imediată a unui aparat dentar din motive estetice.

Aparatele dentare reprezintă o metodă sigură și extrem de folosită pentru corectatea aliniamentului dinților, pentru asigurarea unei bune funcționalități a danturii și corectarea din punct de vedere estetic a expresiei feței.

Aparatele dentare au devenit, de-alungul timpului, un obiect simbol al adolescenților și s-au transformat dintr-un simplu instrument medical într-un accesoriu de modă, purtate de sute de milioane de copii, adolescenți și tineri de pe tot cuprinsul globului.

Aparatele dentare

Aparatul dentar metalic este primul aparat ortodontic, dar a rămas și acum o alegere populară, datorită prețului relativ scăzut.

Aparatul dentar metalic are brackets-urile confecționate dintr-un metal special care nu interacționeaza cu smalțul dintelui. Aparatul dentar metalic sau cel ceramic mișcă dintele cu aproximativ 1 mm pe lună, pacienții trebuind să le poarte, de regulă, între jumătate de an și doi ani funcție de cazul clinic.

Aparatul dentar ceramic se aplică direct pe suprafata dintelui. Materialele folosite la tratamentul ortodontic cu atașamente ceramice sunt de culoarea dintelui, ceea ce îi conferă un aspect mai natural. Aparatul dentar ceramic permite folosirea aței dentare și o igienă mai bună a dintelui față de aparatul dentar metalic.

Tratamentele ortodontice urmăresc așezarea corectă a danturii pentru viitor,
astfel încât să se asigure o mușcătură perfectă și un zâmbet frumos.

Clinica iDentity® este locul ideal pentru alegerea unui aparat dentar pentru copii și adolescenți.

Mai important, însă, la această vârstă, tratamentele ortodontice urmăresc așezarea corectă a danturii pentru viitor, astfel încât să se asigure o mușcătură perfectă și un zâmbet frumos. Tratamentele ortodontice sunt recomandate atunci când există “dinți încălecați” sau când arcadele dentare nu se închid corespunzător.

Nu există limite rigide ale vârstelor între care se pot efectua tratamente ortodontice, însă eficacitatea lor este cu atât mai mare cu cât se efectuează în copilărie sau în adolescență. Cum tratamentele ortodonice durează o perioadă de timp relativ lungă, este puțin probabil ca o decizie în acest sens să fie luată la prima vizită la dentist.

Clinica iDentity® este locul ideal pentru alegerea unui aparat dentar pentru copii și adolescenți. La noi puteti opta pentru soluții fixe, mobile, linguale sau „invizibile” precum și pentru aparate pe bază de materiale metalice, ceramice sau cu safir. Întotdeauna, o dentiție sănătoasă și aliniată corespunzător, va asigura copilului o dicție mai bună iar acesta va vorbi mai clar și mai fluent, contribuind la performața școlară.

Trainerele, o variantă a tratamentului ortodontic pentru copii

Trainerele dentare sunt, ca design, similare gutierelor dar, spre deosebire de acestea, nu sunt destinate protejării dinților ci corectării diferitelor obiceiuri nesănătoase care se întâlnesc, cu precădere, la copiii de vârstă mică. Trainerele sunt realizare din material siliconic moale și sunt purtate atât în timpul zilei (2-3 ore) sau noaptea. Doctorii recomandă purtarea trainerului pe întreaga durată a nopții, dar dacă acest lucru nu se poate, atunci crește durata de purtare pe timpul zilei. Durata tratamentului cu trainer dentar durează între 1 și 2 ani, funcție de afecțiune.

Trainerele sunt adaptate, pe măsuri, mai multor categorii de vârstă, cu începere de la 3 ani. Pentru cei care nu au reușit să renunțe la suzetă până la această vârstă, trainerele reprezintă o soluție alternativă care, pe termen lung, are avantajul că poate să înlocuiască montarea unui aparat dentar în procesul de corectare a aliniamentului dinților. De asemenea, funcție de obiceiul nesănătos menit să îl corecteze, medicul specialist poate recomanda un anume tip de trainer dentar.

Trainerele dentare pot fi folosite cu succes la:

 • Îmbunătățirea modului de a respira al copilului, dezvățându-l să respire pe gură și obișnuindu-l să respire, normal, doar pe nas.
 • Înlăturarea suptul degetului, obicei care favorizează mușcătura inversă și înclinarea dinților frontali superiori
 • Înlăturarea deglutiției infantile, obiceiul de a împinge limba printre dinți, ceea ce duce la înclinarea dinților frontali.
 • Înlătură obiceiul mușcării obiectelor tari sau a buzelor, obicei ce duce la dezvoltarea anormală a dinților pe verticală
 • Înlăturarea bruxismul, obiceiul de a scrâșni dinții, mai ales în somn, obicei care provoacă dureri dentare și chiar tocirea dinților
 • Îmbunătățește procesul de masticație, în condițiile în care printre cei mici crește consumul de alimente moi sau procesate.
 • Îmbunătățirea pronunției.

Concluzii

Tratamentul cu trainerele optimizează dezvoltarea facială și elimină nevoia purtării ulterioare de aparate dentare. De asemenea, este ușor de întreținut, pentru păstrarea sa curată fiind necesare doar o periuță cu peri tari și apă călduță și săpun.

Echipa noastră

Dr. Ruxandra Pitulice
Medic Specialist Pedodont
Clinica iDentity Băneasa

Dr. Ana Haidari
Medic Specialist Pedodont
Clinica iDentity Decebal

dr-raluca-bortolini

Dr. Raluca Bortolini
Medic Specialist Pedodont
Clinica iDentity Băneasa

Dr. Ana Cheregi
Medic Specialist Pedodont
Clinica iDentity Băneasa

Despre pacienți și poveștile acestora

TESTIMONIALPatricia
Aparat dentar

Vezi Caz

TESTIMONIALSasha
Aparat dentar

Vezi Caz

TESTIMONIALSara
Sigilări dentare

Vezi Caz

CUM PROCEDEZ PENTRU A ÎNCEPE TRATAMENTUL?

Vă așteptăm în cele două clinici iDentity® pentru a discuta cu specialiștii noștri în implantologie toate aspectele unei asemenea intervenții.

Pentru programări:
0728 000 011 (iDentity® Băneasa)
0728 000 012 (iDentity® Decebal)
office@identityclinic.ro
Formularul online de programare.

  Numele dumneavoastră (obligatoriu)

  Adresa de email (obligatoriu)

  Telefon (obligatoriu)

  Mesaj*