Identity Clinic, 0728 000 011, 0728 000 012, office@identityclinic.ro

SIGILAREA DENTARĂ

Sigilarea danturii la copii

Sigilarea danturii la copii

Sigilarea dinților este una dintre cele mai eficiente, practice și sigure metode de prevenire a cariilor. Cu toate acestea, sigilarea dinților de lapte este ocolită de părinți.

Există ideea preconcepută și total greșită că sănătatea dinților permanenți nu este afectată de sănătatea și integritatea dinților de lapte și că substanțele folosite la fabricarea gelurilor și lacurilor de sigilare conțin compuși care ar putea fi dăunători.

Pe de altă parte, compușii respectivi sunt prezenți în TOATE substanțele folosite la plombarea dinților. Mai mult decât atât, ADA – Asociația Americană pentru Dantură (ADA – American Dental Association) și Asociația Americană pentru Stomatologie Pedriatrică au efectuat studii care au arătat că o simplă gură de aer conține de 100 de ori mai mult BPA decât în gelurile și lacurile folosite pentru sigilarea danturii.

Sigilarea dentară asigură reducerea cu peste 90% a riscului apariției cariilor dentare

De fapt, starea de sănătate a dinților permanenți depinde în mod covârșitor de starea de sănătate a dinților de lapte. Sigilarea dentară asigură reducerea cu peste 90% a riscului apariției cariilor dentare, cu beneficii extraordinare pentru starea de sănătate a dinților și păstrarea intergrității lor fizice.

Sigilarea danturii este recomandată pentru dinții temporari dar, în special, pentru dinții permanenți

Sigilarea danturii este recomandată pentru dinții temporari (de lapte) dar, în special, pentru dinții permanenți, imediat după ce au erupt. Sigilarea dinților definitivi se poate face în perioada 6 – 15 ani (atât pentru molarii de 6 ani și 12 ani cât și pentru premolari).

În cazul dinților temporari, sigilarea asigură protejarea lor de carii, o măsură profilactică menită să asigure sănătatea dinților definitivi și reducerea semnificativă a riscului unor tratamente invazive ulterioare care ar putea afecta morfologia dentară pe termen lung și foarte lung.

Ce presupune sigilarea dentară?

Sigilarea dentară presupune acoperirea cu un gel special numit sigilant a șanțurilor și fosetelor ocluzale, fiind o cale sigură de prevenire a apariției cariilor dentare la copii, dar și la adulți. Incidența cariilor pe fața ocluzală (adică partea cu care mestecăm) a dinților este mai ridicată în cazul molarilor și a premolarilor.

Sigilanții sunt, în principiu, fie substanțe pe bază de ionomeri de sticlă fie rășini polimerizate. Unii sigilanți sunt transparenți iar alții opaci, fiind preferați sigilanții foto-reactivi (se întăresc la lumină ultravioletă).

Sigiliul aplicat pe dinți poate rezista câțiva ani, operațiunea de aplicare putând fi reluată în cazul în care acesta se distruge. Sigiliul se poate proteja prin renunțarea la câteva ”delicii” precum guma de mestecat, caramelele sau băuturile carbogazoase cu conținut ridicat de zahăr.

Etapele sigilării dentare

Sigilarea dinților este un procedeu neinvaziv, nedureros, care este suportat foarte ușor de către copii.

1) Curățarea. Suprafața dintelui este curățată cu periuțe rotative, fără a se folosi freza; suprafața dintelui rămâne intactă.

2) Gravarea. Pe dinte se aplică un gel cu consistență fluidă acesta fiind lăsat să acționeze timp ce circa jumătate de minut, după care acesta este spălat și uscat.

3) Aplicarea sigilantului. Operațiunea se execută cu aplicatoare speciale, de unică folosință, astfel încât să acopere complet toate șanturile și fisurile de pe suprafața dintelui. Sigilantul este lăsat să lucreze câteva zeci de secunde, în care penetrează și saturează smalțul la nivel microscopic.

4) Fixarea. Cu ajutorul lămpii cu lumină ultravioletă, gelul se fotopolimerizează, întărindu-se și fixându-se pe suprafața dintelui.

5) Finisarea. Morfologia funcțională a suprafețelor sigilate este refăcută prin îndepărtarea contactelor între dinți.

Reevaluarea periodică după sigilarea dentară

Starea sigilării trebuie re-evaluată periodic de către doctorul stomatolog, o dată 6 luni. Sigilarea danturii nu exclude nevoia unei igiene dentare corecte și regulate, ba din contră. Doctorii recomandă periajul dentar zilnic, de 2 ori pe zi, pentru a elimina biofilmul și ați factori care produc cariile denare. Starea sigiliului este periclitată de o igienă orala deficitară, de o alimentație nesănătoasă (dulciuri, in special bomboane, caramele, jeleuri și băuturi acidulate cu conținut ridicat se zahăr).

Echipa noastră

Dr. Ruxandra Pitulice
Medic Specialist Pedodont
Clinica iDentity Băneasa

Dr. Ana Haidari
Medic Specialist Pedodont
Clinica iDentity Decebal

dr-raluca-bortolini

Dr. Raluca Bortolini
Medic Specialist Pedodont
Clinica iDentity Băneasa

Dr. Ana Cheregi
Medic Specialist Pedodont
Clinica iDentity Băneasa

Despre pacienți și poveștile acestora

TESTIMONIALPatricia
Aparat dentar

Vezi Caz

TESTIMONIALSasha
Aparat dentar

Vezi Caz

TESTIMONIALSara
Sigilări dentare

Vezi Caz

CUM PROCEDEZ PENTRU A ÎNCEPE TRATAMENTUL?

Vă așteptăm în cele două clinici iDentity® pentru a discuta cu specialiștii noștri în implantologie toate aspectele unei asemenea intervenții.

Pentru programări:
0728 000 011 (iDentity® Băneasa)
0728 000 012 (iDentity® Decebal)
office@identityclinic.ro
Formularul online de programare.

    Numele dumneavoastră (obligatoriu)

    Adresa de email (obligatoriu)

    Telefon (obligatoriu)

    Mesaj*